top of page

Pojďte se mnou tvořit záhony plné kytiček jako od babičky



Před chalupou mi kvete několik druhů kytiček, které běžně rostly v zahrádkách našich babiček. Od jara kvetou Pivoňky, Kopretiny, Náprstníky, Srdcovky a další krasavice. Cítím, jak se ke mně linou všelijaké vůně. Nejsilnější je teď vůně pivoněk. Slyším čmeláky a včeličky, jak létají od květu ke květu a sbírají z nich všechen ten pyl, který čeká jen na ně. Užívám si pohledu na rozmanitost všech těch barev, které lahodí mému oku.


Moji vizi formovalo dětství, kdy si pamatuji na venkovsky rozmanité zahrady plné květin, bylin a plodů. Věřím, že podobné obrazy si ponese do života také můj syn. Nabízí se mu zde zažít všechnu hojnost v plné své kráse. Užít si vůni květů a jejich barev a později snad si ji připomenout a vytvořit na vlastním květinovém záhonu.


Už třetím rokem tvořím trvalkový záhon před domem. Je docela veliký, protože je téměř 30 metrů dlouhý a 2 metry široký. Vznikl jako spontánní projekt, na jaře v roce 2018. Hned potom co jsme vybudovali plácek pro parkování. Po shrnutí povrchové hlíny bagrováním vznikl hliněný val, který jsme s mojí maminkou pomocí kopaček a rýče přetvořily v upravený záhon.


Pozemek s chalupou jsme sice objevili na začátku léta, ale stěhovali jsme se až v zimě na vánoce. V té době jsem o zakládání ekozahrady a rodového statku a o možnosti vytvoření trvalkového záhonu neměla vůbec ponětí. V té době bylo nutné dokončit renovaci interiéru chalupy a byli jsme rádi, že se nám podařilo vybudovat příjezdovou cestu, proto aby bylo možné dojet až k domu a vše pohodlně nastěhovat.


K tomu aby takový záhon vznikl, jsem tehdy v zimě zachumlaná pod dekou na lavičce u krbu, plánovala, jak to celé vlastně zrealizuji. Rozhodla jsem se, že si vytvořím seznam rostlin, které se mi líbí a které si z dětství dobře pamatuji. Známá, se kterou jsem svůj záměr konzultovala, mi doporučila si nakoupit rostliny v zahradnictví u Krulichových v Praze, kteří jsou známi tím, že všechny druhy sami pěstují.


Nezaváhala jsem ani minutu a začala vybírat z jejich nabídky na internetu mnoho rozličných druhů nádherných květin. Někdy jsem nevěděla pro co se mám dříve rozhodnout.


Abych vám ušetřila spoustu času vybíráním z obsáhlých nabídek květinářů a pěstitelů, připravila jsem pro vás stejný seznam kytiček, které jsem si tehdy pořídila na záhon i já.


Jsou to krasavice, které milují naše zahrádky, takže vám porostou jako z vody a budou vám dělat radost stejně jako mně. Některé z trvalek jsem zasadila z rostlinek, jiné jsem vypěstovala ze semínek.


Rostliny trvalek a bylinek, které vám každým rokem budou dělat radost už od začátku května



1. Srdcovka nádherná (Lamprocapnos spectabilis) je zahradní okrasná rostlina kvetoucí nezaměnitelnými, červeně růžovými, vpravdě srdčitými květy na tenkých větvičkách.


Rostlina vydrží po mnoho let růst a kvést na polostinném stanovišti s hlubokou, humózní půdou bohatou na živiny, mírně vlhkou a dobře propustnou. Pokud má květina dostatek vláhy v období růstu i v čase kvetení, poroste úspěšně i na místě plně osluněném.



2. Náprstník (Digitalis). Rostliny se vyznačují přímou lodyhou s hroznovitým vrcholovým květenstvím poměrně velkých květů a střídavými listy.


Pokud chcete své zahradě dodat energii lesní nebo přírodní zahrady, určitě nezapomeňte na krásné náprstníky, které se postarají díky svému květenství o nezaměnitelný efekt. Náprstník patří mezi nejběžnější druhy náprstníků, které pěstujeme na našich zahradách. Vyskytuje se i ve volné přírodě, a to dokonce i v podhorských oblastech. Vyhovuje mu hlavně lesní prostředí, protože mu svědčí stín i polostín s kyprou půdou bohatou na humus.



3. Pivoňky. Pokud chcete trvalku, která Vám v zahradě na jednom místě vydrží několik let, pak vsaďte na pivoňky. Tato dlouhověká trvalka vyžaduje neutrální až mírně kyselou půdu (ph 6-6,5), daří se jí na slunečném stanovišti, v polostínu méně kvete. Potřebuje humózní, hlinito-písčitou půdu, nesnáší zamokření.


Barevných kultivarů a různých typů květů objevíte nepřeberně. Pokud neodoláte a po některé z nich zatoužíte, nechte nákup rostlin ideálně až na konec léta. Přesazování či výsadbu nových rostlin realizujte nejlépe koncem srpna až začátkem září.


První dva až tři roky se pivoňkám opravdu věnujte: pravidelně je hnojte, zalévejte a zbavujte je plevele, který by jim zbytečně konkuroval. Dobré je i mulčování. 


4. Kosatec (Iris). Je známo asi 230-280 druhů. Všechny tyto rostliny mají jedno společné: na jedné lodyze je několik velkých, barevných květů, přičemž každý se skládá z šesti okvětních lístků. Kosatec zahradní je oblíbenou rostlinu i proto, že barevná škála jeho květenství sahá od bílé až po temně fialovou. 


Pěstování kosatců je poměrně jednoduché. Daří se jim v propustné, živinami zásobené půdě s dostatkem vláhy. Bez problémů zvládají delší období sucha a nevadí jim ani krátkodobé vystavení přímému slunci. Nejvhodnější je však pro ně polostinné a teplé stanoviště někde v závětří. 


5. Kopretina (Leucanthemum) je až metr vysoká kopretina s velikými úbory, které měří až 15 cm v průměru. Je krásnou součástí trvalkových výsadeb, hodí se i k řezu.Jedná se o dvouleté až víceleté byliny.


Kopretiny milují slunce a výživnou, kyprou půdu. Zvláště velkokvěté kultivary ocení za sucha zálivku a v době květu přihnojení organickým hnojivem, ideálně zkvašeným drůbežím trusem, který podpoří kvetení a prospěje i půdě.


6.Hortenzie latnatá (Hydrangea paniculata) je opadavý keř.  Dorůstá do výšky 1,5-2 m a vytváří vzpřímený keř. Celá rostlina je hustě olistěná velkými, sytě zelenými listy. Ale nejpůsobivější na této rostlině jsou květy, které dosahují délky až 30 cm.


Hortenzie latnatá je velice nenáročná na půdu i stanoviště. Roste na slunných, polostinných i stinných stanovištích. Ideální pro pěstování je dostatečně vlhká a živná půda. Je odolná větru i mrazu. Uplatní se nejen jako solitéra, ale i ve skupinových výsadbách. Fotografie je z poloviny června, kdy květy jsou ještě v pupenech teprve červenci začnou nabírat svou velikost.



7. Divizna. Divizna je dvouletka, kvete až ve druhém roce a pak zahyne. Pokud vykvete již v prvním roce, jde jen o slabý květ, v druhém roce na dobrém místě přináší přímo fantastické množství květů. Neznám jinou rostlinu podobné velikosti, která má tolik květů a kvete tak dlouho. Každý květ přitom vydrží jen jeden nebo dva dny podle počasí.  Za horkého dne květy odpadávají již k večeru.  Divizna vykvétá v noci, květy se sbírají kolem desáté hodiny.  Pokud neprší, sklízet ji lze denně od června do října.


V tomto roce se mi zasela před záhon do štěrku divizna. Mám ji tu více než 30 kusů. A některé rostlinky jsou vysoké jako já.



Nejkrásnější na práci s přírodou je to, že vám sama matka Země ve tvorbě pomáhá. Do mého záhonku mi moudrá paní příroda přidala něžné drobné květy bršlice a růžového jetele. Tato představa záhonku zřejmě nebude pro ty co touží po "moderní" zahradě, ve které si většinou připadáme jako v naaranžované výkladní skříni. Nejde mi o drahé, dovezené z ciziny druhy rostlin a není mým hlavním motivem ohromit druhé přepychem. naopak toužím zde vytvořit příjemný prostor pro život.


Na začátku byly záhony pokryté jenom hlínou. První semínka jsem sela v dubnu a rostlinky sázela v květnu. Když zakládáte takovýto záhon, tak musíte sázet rostlinky co nejblíže u sebe. Potom vytvoříte nádherný záhon, plný vůní a barev, který dlouhá léta bude lahodit vašemu oku a těšit vaši duši.


Nakonec bych vám ráda dala pár dobrých rad, než začnete tvořit krásnější domov na zahradě, které vám jistě ušetří nejen čas a peníze, ale i vaši vynaloženou energii:


Neutrácejte zbytečně

Mně se podařilo nějaké rostlinky nakoupit na místním tržišti u paní, která byla stejně vášnivou zahradnici jako já a díky tomu jsem nakoupila za příznivější cenu, než v květinářství. Ale není třeba vše nakupovat. Mezi známými a rodinou jistě najdete vášnivé pěstitele, kteří vám rádi pomohou doplnit rostlinky do vaši zahrádky. Nějaké z nich mi věnovala ze zahrádky moje maminka a něco mám zase od mojí švagrové. A nakonec nejvíce jsem jich dostala k narozeninám.


Nepřeceňte vlastní síly

Pokud jste ještě záhony s květinami nezakládali, tak začněte raději s menším záhonem, než jsem založila já sama. Je třeba si uvědomit, že při zakládání a pletí takového záhonu zapojujete do činnosti různé typy svalů, o kterých ani nevíte. Můžete začít klidně s menší plochou, například 4m x 2m a potom každým rokem záhon zvětšovat. Ale vše se časem poddá. Každá práce potřebuje sílu těla a tělo si na ní rádo postupně zvykne.


Nemusíte být na to sami

Radost ze setkání a tvoření spojená s povídáním si při vytrhávání plevele mohou být příjemně strávené chvíle. V létě mi pomáhají vyplet záhonky moje skvělé švagrové a neteře. Potom za chalupou si společně opečeme buřty a posedíme u ohně večerního táboráku.


Rostliny sázejte za plotem

Pokud nemáte oplocený pozemek, potom nevybírejte k sadbě rostlin růže, jejich poupata i květy hodně chutnají srnám. Žádnou radost byste z jejich kvetení díky tomu neměli. Zvažte možnost jestli nebude lepší pozemek nebo zahrádku nejdříve oplotit. Veškeré potřebné informace z čeho a jak postavit plot za rozumné peníze sdílím v podrobném návodu - Jak na oplocení zahrady nebo domu. Ten je možné objednat zde >>.


Přeji vám, ať se vám záhony podaří a přináší vám radost a potěšení stejně jako ty moje ji přinášejí mně.


Šárka







180 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
FB inzeráty 2.png
Facebook-NukNuk.jpg

NukNuk Ateliér

Tento blog je místo, kde si můžete kromě článků autorky projektu NukNuk Ateliér Šárky Grycové přečíst i její příběhy a najdete tady náměty k motivaci, porci inspirace i nakopnutí do toho, abyste konečně začali tvořit váš vysněný domov. Stáhněte si některý z účinných taháků, abyste se naučili, jak proměnit váš sen o krásném domově do reality a bydleli božsky. Více o tvoření bydlení se Šárkou tady >>

Šárka je autorkou projektu Nuknuk Ateliér a inspiruje lidi, jak si mohou snadno a chytře přetvořit vlastní bydlení. Učí je, jak využívat potenciál vlastní kreativity, aby se mohli vydávat za svými sny a renovovat a přetvářet jejich domovy snadno, chytře a ekonomicky. Více o Šárce najdete tady >>

POJĎTE BYDLET BOŽSKY A MĚJTE RADOST Z VAŠEHO DOMOVA

Buďme ve spojení na sociálních sítích!

Staňte se fanouškem stránky na Facebooku NukNukAtelier - klikněte na "TO SE MI LÍBÍ"

Sledujte příspěvky stránky na Instagramu nuk.nukateliér - klikněte na "SLEDOVAT"

Inspirujete se příspěvky, sledujte je, komentujte, buďte se mnou ve spojení. :-)

 Tvorbou na chalupě jsem si nejenže splnila můj sen, ale díky vášni pro udržitelný design tady vytvářím osobitý a originální domov.

Nebojte se a vytvořte si taky prostor domova, ve kterém si budete plnit vaše sny.

Bude mi ctí vás na cestě za nimi provázet.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
DSC01286.jpg

Šárka

Autorka projektu, renovátorka chalupy a máma skvělého syna :-)

Sledujte můj Instagram:

bottom of page