top of page

Tvoříme návrh - 11 kroků k úspěšné proměně pokojíčku pro holčičky


V prvním díle seriálu nazvaném 11 kroků k úspěšné proměně pokojíčku pro holčičky bych vám ráda představila proměnu pokojíčku pro holčičky, kterou jsem vytvořila s kamarádkou Andreou. Dala jsem dohromady moje zkušenosti z praxe, kdy jsme v roce 2014 interiér pokojíčku tvořily. Jde celkem o 11 kroků, je to takový funkční návod pro vás, jak se pustit do jeho proměny. Dneska vám představím prvních 6 kroků, kdy vás provedu, postupně krok za krokem, přípravou tvoření návrhu proměny.


Fáze přípravy je vždy velmi důležitá, protože vám ve finále dost podstatně usnadní celkovou realizaci v praxi. Vytvoříte si přehled o tom, co budete muset udělat a taky budete vědět kolik vás to celé bude stát nakonec peněz. Nikde se nezadrhnete a nebudete mít tendenci navyšovat rozpočet proměny. Tak pojďme na to.


Tak jo, je to tady! Stojíte v pokojíčku a víte, že celý prostor chcete nějak předělat, ale nevíte odkud začít, a jak na to. Tíží vás pocit, že pokud se do toho pustíte, tak utratíte hodně peněz, ale sami ani nevíte přesně kolik. V hlavě máte myšlenku, kterou chcete ze sebe dostat ven, ale netušíte od čeho začít, co koupit, a jak by to tam vlastně mělo vypadat. A když koukáte v televizi na proměny v bydlení nebo se inspirujete článkem v časopise, tak se na vás hrnou stotisícové sumy.


Přesně tohle v roce 2014 řešila moje kamarádka Andrea. Ráda by zařídila holčičkám krásný dětský pokojíček, ale vůbec neměla tušení, jak by to asi měla udělat. V televizi v pořadech o proměnách bydlení mluvili jenom o stotisícových sumách. Byla zoufalá. Holčičky velmi milovala a chtěla jim udělat prostor na hraní, kde by to měly rády. Navíc se rozešla s partnerem, tatínkem holčiček, a měla pocit, že to holkám dluží. Nebyla zrovna v situaci, kdy by mohla do proměny vložit sto tisíc. Ale i tak byla odvážná, když investovala 25 000 Kč. Ano, bála se, že to nebude vůbec stačit.


Okamžitě jsem ji uklidnila: "Holka, máš úplně zbytečné obavy, to se dá snadno zvládnout."


Většinou se nám to děje proto, že se bojíme na situaci podívat z jiného pohledu, než nám nabízí dnešní životní styl. Změna pohledu na věc, jistě pomůže! Většinou jsme spoutáni, nemáme představivost a neumíme odběhnout od zaběhlých rutinních zvyklostí. Jsme navyklí všechno kupovat nové a nedokážeme si připustit, že když si pořídíme věci z druhé ruky může to prospět nejenom naši peněžence, ale taky konzumu, který nám stále dýchá na záda.


A to je škoda. Proto vám chci poradit, jak to můžete udělat snadno a ještě se u toho můžete dobře bavit. Pojďme se tedy společně podívat, jak jsem pomohla Andree se na věc podívat jinak.


Když mně Andrea požádala o pomoc, tak jsem ji vysvětlila, že mi vždy pomáhá se držet starého dobrého přísloví: "V jednoduchosti je síla". Možná si řeknete, že je to úplná blbost. Že tohle pravidlo vám nijak nepomůže s výběrem vhodně velikého stolu nebo správně veliké komody, ale já vám říkám, že nemáte pravdu. Ukážu vám, jak to myslím, a jak to celé funguje v praxi, a že se dokonce u toho můžete dobře bavit.


Vzala jsem si notebook do tašky, sedla do auta a jela za Andreou domů na druhou stranu Prahy. Daly jsme si kafe a začaly plánovat projekt proměny holčičího pokojíčku.


Pojďme se tedy společně podívat, jak jsme s Andreou společně postupovaly. Všechny činnosti jsem shrnula celkem do 11-ti kroků, které vedly k úspěšné realizaci proměny pokojíčků pro holčičky. Nyní si společně projdeme prvních 6 kroků přípravy návrhu.


Krok číslo 1.

V první řadě jsme si změřili pokoj. Prostě vezmete metr a změříte si rozměry pokoje ode zdi ke zdi, většinou od okna k protější stěně a potom ten zbývající rozměr ode zdi ke zdi.


Krok číslo 2.

Nejdříve je potřeba, abyste si udělali návrh na papír. Stačí, když vytvoříte obdélník o rozměrech, které jste zjistili podle postupu nahoře a teď to úplně stejně namalujete. Rozměry dodržujte podle vámi stanoveného měřítka na pravítku.


Krok číslo 3.

V dalším kroku je potřeba si ujasnit nábytek. My jsme se rozhodly, že z nábytku zachováme funkční dřevěnou postel včetně původní matrace, kterou vidíte vlevo na obrázku pokojíčku.


Nově budeme potřebovat:

  • další postel, ideálně patrovou a to včetně matrace

  • krabice na hračky

  • nové skříňky na hračky

  • 2 poličky nad každou postel na knížky a jiné drobnosti

  • 2 lampičky nad postele ke čtení pohádek

  • velké zrcadlo pro dvě princezny

  • 2 skříně na oblečení


K dotvoření atmosféry dívčího pokoje budeme dále také potřebovat tyto interiérové doplňky:

  • tapetu na jednu stěnu

  • hezký lustr

  • nové povlečení

  • závěsy nebo záclony

  • a novou garnýž nad okno


Krok číslo 4.

Na papír si namalujete zhruba, kde byste chtěli umístit postele a kde skříně. Vycházejte vždy z těchto údajů:

  • Skříně pro uložení oblečení mají většinou hloubku 60 cm a min. šířku 50 cm anebo více.

  • Postele mají standardní rozměr délky 200 cm a min. šířku 80 cm nebo 90 cm, větší postele se většinou dělají pouze na míru.


Načrtněte si do plánku umístění postelí, skříní, skříněk a poliček.

Jakmile přesně víte, že tato varianta rozmístění skříní a postelí se vám líbí potom, můžete přistoupit k té zábavnější formě realizace.


Krok číslo 5.

Uvědomte si v jaké barevné paletě budete celý pokoj vytvářet. My jsme se rozhodly pro klasickou dívčí barevnou paletu: růžovou doplněnou o bílou a světlou modrou. Potom si otevřete počítač nebo notebook a začněte hledat, na online prodejních webech nábytku, ten nejvhodnější nábytek do holčičího pokojíčku.


Andree se líbil styl IKEA, tak jsme vybíraly nábytek, doplňky, textil z jejich online nabídky odtamtud. Tapetu jsme vybrali z online nabídky prodejny, která má krámek v Praze.


Nábytek vybírejte podle těchto 3 pravidel:

1. Dodržujte stanovené rozměry.

2. Vyberte takový nábytek a doplňky, který odpovídá limitu vašich finančních prostředků.

3. Dodržte schéma barevné palety, kterou jste si vymysleli.


Fotky z nábytkem, doplňky a textilem si postupně stahujte do počítače, uložte je a potom je zase vložte do Powerpointové prezentace, ve které si vytvoříte obraz návrhu vybraného nábytku a ostatních věcí, odborně se tomu říká moodboard.


Dole na obrázku můžete vidět moje dva moodboardy, které jsem vytvořila pro lepší představu Andree. A vám to taky doporučuji. Prozkoumejte nábytek včetně doplňků, který jsme do pokojíčku podle výše jmenovaných tří pravidel vybraly:


A prozkoumejte taky textil, tapetu a další zajímavé věci a doplňky, které najdete na mém moodboardu níže, a které jsme vybraly do pokojíčku podle výše definovaných tří pravidel:


Krok číslo 6.

Vybraný nábytek, doplňky, tapety a textil si vložte položkově do tabulky v Excelu a prověřte si všechny ceny propočtem tak, aby vám součet dal výslednou celkovou částku, kterou hodláte do kompletní proměny pokojíčku investovat. Náš finanční limit byl 25 000 Kč a reálný rozpočet na proměnu pokojíčku byl 24 918 Kč.


Pokud máte rozpočet a přehled nábytku a všech potřebných věcí k proměně hotový, tak se můžete těšit na další kroky, kterými vás provedu v druhém díle naši realizace nazvaném 11 kroků k úspěšné proměně pokojíčku pro holčičky - díl II. odhalení.


Tak pokud jste si můj návod pečlivě přečetli, neváhejte a pusťte se do přípravy návrhu pokojíčku a pochlubte se navrhovaným nábytkem, textilem a doplňky v moodboardu v Facebookové skupině NukNuk Bydlení - tvoříme si proměnu vlastního domova , kde společně s ostatními můžete sdílet zkušenosti z proměny pokojíčku pro holčičky.








332 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
FB inzeráty 2.png
Facebook-NukNuk.jpg

NukNuk Ateliér

Tento blog je místo, kde si můžete kromě článků autorky projektu NukNuk Ateliér Šárky Grycové přečíst i její příběhy a najdete tady náměty k motivaci, porci inspirace i nakopnutí do toho, abyste konečně začali tvořit váš vysněný domov. Stáhněte si některý z účinných taháků, abyste se naučili, jak proměnit váš sen o krásném domově do reality a bydleli božsky. Více o tvoření bydlení se Šárkou tady >>

Šárka je autorkou projektu Nuknuk Ateliér a inspiruje lidi, jak si mohou snadno a chytře přetvořit vlastní bydlení. Učí je, jak využívat potenciál vlastní kreativity, aby se mohli vydávat za svými sny a renovovat a přetvářet jejich domovy snadno, chytře a ekonomicky. Více o Šárce najdete tady >>

POJĎTE BYDLET BOŽSKY A MĚJTE RADOST Z VAŠEHO DOMOVA

Buďme ve spojení na sociálních sítích!

Staňte se fanouškem stránky na Facebooku NukNukAtelier - klikněte na "TO SE MI LÍBÍ"

Sledujte příspěvky stránky na Instagramu nuk.nukateliér - klikněte na "SLEDOVAT"

Inspirujete se příspěvky, sledujte je, komentujte, buďte se mnou ve spojení. :-)

 Tvorbou na chalupě jsem si nejenže splnila můj sen, ale díky vášni pro udržitelný design tady vytvářím osobitý a originální domov.

Nebojte se a vytvořte si taky prostor domova, ve kterém si budete plnit vaše sny.

Bude mi ctí vás na cestě za nimi provázet.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
DSC01286.jpg

Šárka

Autorka projektu, renovátorka chalupy a máma skvělého syna :-)

Sledujte můj Instagram:

bottom of page