top of page

Co je dobré vědět, než se pustíte do stavby plotu


V zahrádce, hned u chalupy, pěstuji zeleninu ve vyvýšených záhonech. Je to můj malý ráj, prostor, kde se učím permakulturním postupům pěstování, tedy jak na to. Zakládám zde jedlou zahrádku. Vytváření přírodní ekozahrady a pokračování v tradičním tvoření rodového statku je mým hlavním tvůrčím záměrem.

Teď jsme pořád venku a už jsme toho dost udělali. Nachystali nové záhony, bylinkovou spirálu, zasela jsem do ní a do záhonů semínka a do jiného zasadila brambory. Kolem záhonů jsme si udělali plot. Jednoduchý, ale vkusný plot, který jsme postavili my dva s manželem svépomocí. Naše záhonoviště má tvar obdélníku o rozměrech 6 m x 18 m.

Mám tady 9 různě velikých záhonů včetně bylinkové spirály. Záhony jsem si vytvořila z hromady, kterou tvoří vrbové větve, vrstva dřevěného uhlí z domácího krbu, hromada koňského hnoje a kvalitní zemina z vlastního lesa smíchaná s půdou vykopanou z původních záhonů.


Za posledních pár sezón jsem si tu vypěstovala hodně dobrot. Nejraději máme dýně, cukety a okurky, ty se pěstují velmi snadno a vydrží vám dlouho uskladněné. Z jara mám ráda chuť čerstvých salátů a ředkviček, na kterých si vždy velmi pochutnám.


Ale ne vždy to šlo tak snadno. Zahrádku jsem založila hned vedle domu, protože záhony by měly být co nejblíže domu a taky zdroji s vodou. Ale naše chalupa stojí ve volné přírodě. Náš tři hektarový pozemek nemáme nijak zajištěný plotem proti zvěři.


Z okolních lesů, remízek a strání k nám pravidelně chodí zvířata žijící volně v přírodě, hlavně srny a zajíci. Když zjistili, že si mohou nejvíce pochutnat na rostlinách v zahrádce byl to smutný pohled. Listy i s lodyhy nebo květy byly neustále okousané. Saláty mizely ze záhonu, aniž bych je sama stihla ochutnat.


Nezbylo, než co nejdříve vyřešit oplocení zahrádky. Rozhodli jsme se pro lesnické pletivo uchycené na dřevěných kůlech natlučených přímo do země. Ohraničení pozemku plotem z pletiva je poměrně rychlým a levným řešením.


Původním záměrem bylo vytvořit plot z lýskových větví, ale zahrádka by byla nimi příliš zastíněná. Lesnické pletivo svou drátěnou strukturou se širokými oky bude poskytovat dostatek světla a slunečních paprsků zelenině v úzkém prostoru záhonoviště.

Plot z pletiva je tedy velmi vhodné řešení pro ohraničení pozemku a zapojení koncepce zahrady do okolí a lze ho montovat i v náročnějším terénu. Duben nebo květen jsou ideálními měsíci pro stavbu nového plotu. Půda ještě není vyschlá a tolik ztvrdlá suchem, tak jako tomu je v létě.

Nejtěžší bylo zatlouct kůly do země. To je potřeba každou díru předtlouct a potom do ní zatlouct dřevěný kůl. Pokud by jste si chtěli trochu ulehčit práci s natloukáním, tak můžete použít do země ocelové hroty, ale to celý plot neskutečně prodraží.


K plotu jsme udělali taky dvě branky, které jsme vytvořili kombinací dřevěných kůlů a pletiva. Hledali jsme rychlé a funkční řešení, které nějakou dobu vydrží a nezrujnuje naší peněženku.


Co je dobré vědět, než se do stavby plotu pustíte:


Připravte si podrobný plánek.

Díky němu se zorientujete kolik kůlu budete potřebovat a kolik metrů pletiva budete muset koupit. Naplánujte si, kde budete mít branku, popřípadě vjezd.


Zorientujte se v široké nabídce pletiva.

Nenechte se ošálit lákavými nabídkami obchodníků. Sledujte parametry, jako je průměr drátu, povrchové zpracování, počet metrů v balení nebo lhůta dodání.


Vyberte si z nabídky sloupků a ocelových hrotů

Rozhodněte se, jaké možnosti využijete na oporu plotu. Pro oporu pletiva můžete využít dřevěné kůly anebo kovové sloupky. V případě, že nezvolíte možnost natlouct sloupky nebo kůly přímo do země, vyberte si z nabídky ocelových hrotů, které vám celou práci usnadní, jsou zajímavým řešením v případě prozatímní stavby plotu, ale velmi prodraží jeho cenu.


Pro vás, co se necháte rádi inspirovat, jak jsme postupovali při stavbě našeho plotu z lesnického pletiva a z dřevěných kůlů, mám přichystaný ebook, pod názvem Jak postavit plot zahrádky - Praktický návod, jak oplotit pozemek za minimum peněz, který si můžete stáhnout zde. Najdete v něm postup, krok za krokem, formou fotodokumentace, jak postavit 50 m plot, jak si k němu vyrobit dvě branky do zahrádky včetně detailního rozpočtu a podrobného plánku.


Přeji vám hodně síly a radosti při práci na vašem novém oplocení. Budu ráda, když nás budete inspirovat a ukážete nám fotky oplocení ve Facebookové skupině Cesta z města - tipy a rady, jak žít bydlet v přírodě, na venkově?, kde společně sdílíme tipy a nápady z bydlení na chalupě.



Zdravím vás ze Statku na kopečku

Šárka

213 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
FB inzeráty 2.png
Facebook-NukNuk.jpg

NukNuk Ateliér

Tento blog je místo, kde si můžete kromě článků autorky projektu NukNuk Ateliér Šárky Grycové přečíst i její příběhy a najdete tady náměty k motivaci, porci inspirace i nakopnutí do toho, abyste konečně začali tvořit váš vysněný domov. Stáhněte si některý z účinných taháků, abyste se naučili, jak proměnit váš sen o krásném domově do reality a bydleli božsky. Více o tvoření bydlení se Šárkou tady >>

Šárka je autorkou projektu Nuknuk Ateliér a inspiruje lidi, jak si mohou snadno a chytře přetvořit vlastní bydlení. Učí je, jak využívat potenciál vlastní kreativity, aby se mohli vydávat za svými sny a renovovat a přetvářet jejich domovy snadno, chytře a ekonomicky. Více o Šárce najdete tady >>

POJĎTE BYDLET BOŽSKY A MĚJTE RADOST Z VAŠEHO DOMOVA

Buďme ve spojení na sociálních sítích!

Staňte se fanouškem stránky na Facebooku NukNukAtelier - klikněte na "TO SE MI LÍBÍ"

Sledujte příspěvky stránky na Instagramu nuk.nukateliér - klikněte na "SLEDOVAT"

Inspirujete se příspěvky, sledujte je, komentujte, buďte se mnou ve spojení. :-)

 Tvorbou na chalupě jsem si nejenže splnila můj sen, ale díky vášni pro udržitelný design tady vytvářím osobitý a originální domov.

Nebojte se a vytvořte si taky prostor domova, ve kterém si budete plnit vaše sny.

Bude mi ctí vás na cestě za nimi provázet.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
DSC01286.jpg

Šárka

Autorka projektu, renovátorka chalupy a máma skvělého syna :-)

Sledujte můj Instagram:

bottom of page