top of page

Jak jsem začala tvořit polštáře s mandalami


Ani nevím, jak se to vlastně stalo, ale najednou jsem vkročila do nového světa. Do světa mandal a tajemství barev, který mně pohltil svou lehkostí a krásou. Je plný něžné, tvořivé, spirituálně - umělecké činnosti. Z každé mandaly na mně vyzařuje klid a současně ke mně přichází proud krásně hřejivé energie.


A tak je dávám světu. Každému, kdo ji právě teď potřebuje. A díky tomu se učím zůstávat v přítomnosti. Tvořím polštáře, naše užitečné pomocníky, kteří nám dokonale slouží ve chvílích, kdy se učíme být sami se sebou. Mám jich už několik a jejich barevné mandaly mi pomáhají najít "bezpečí ve vlastním středu".


Na prožitek, kdy jsem poprvé pro sebe a svoji rodinu ušila první mandalové polštáře, nikdy nezapomenu. Od té doby se každý den těším na to, až namaluji další. Teď mi dává smysl i to, proč jsem tenhle web před lety nazvala Nuk Nuk Ateliér.


Slovo mandala pochází ze staroindického sanskrtu a znamená "kruh". Označuje symbol, který se nachází ve všech kulturách a také v přírodě u zvířat a rostlin. Nejstarší mandaly světa pochází ze starší doby kamenné, jsou vyryty ve skalách a jsou minimálně 25 000 let staré.


Od té doby nás provází jako vzor lidskosti. Spojují nás s nejhlubšími úrovněmi nevědomí. V symbolice mandal je možné zažít cosi naprosto elementárního: nalézt bezpečí ve svém středu. Známý švýcarský lékař a zakladatel hlubinné psychologie, C.G. Jung, se při průkopnickém objevování svého já osobně zabýval mandalami.


Jung píše: "Jen pozvolna jsem přicházel na to, co to mandala vlastně je. ´Utváření - Přetvoření věčného smyslu, věčná rozprava´. A to je JÁ, celistvost osobnosti. Moje mandaly byly kryptogramy o stavu mého JÁ, jež mi byly denně doručovány. Viděl jsem jak JÁ, to znamená můj celek, koná dílo.


Měl jsem jasný pocit něčeho středového a časem jsem získal živou představu JÁ." Jung nazval mandalu "výrazem pro všechny cesty. Je to cesta středu". Dosáhnutí středu, podle Junga, je cílem našeho vnitřního duchovního úsilí k nabytí svého já. A malování mandal je jedním z nejlepších způsobů k dosažení tohoto cíle. Proto byly prostředkem pohroužení se do sebe v kontemplativních školách nejrůznějších náboženství velmi často obrazy mandal.



Ručně malované mandaly vás okouzlí svými živými působivými liniemi. Mandaly jsou doprovázeny mocnými myšlenkami afirmací, které do nich také při samotné tvorbě vkládám. Barevné tvary opakujících se vzorů vás ztiší a uvolní vaši kreativitu. Prostřednictvím tohoto tvůrčího a současně meditativního procesu naleznete vlastní střed.

Kruh se uzavřel. V posledním článku "Krize mi byla výzvou zvolit si vlastní cestu" jsem psala, že "... pokud chceme být svobodní, musíme přijmout sami sebe jako celek. Protože pokud budeme sami sebou, tak se v jakékoliv společnosti budeme cítit svobodně. Mějme na paměti, že duše sem přišla experimentovat! Život nás přitahuje do středu mandaly života, do jednoty. Kdo sebe naplňuje a vyvíjí se, tak ví, že je ve všem a vše je zároveň v něm!..."


Před nedávnem jsem napsala tyto slova, aniž bych tušila, jaký dar mi bude brzy dán. A tak nabízím mandaly všem, kteří je právě potřebují. I těm, co hodlají tvořit a učit se být v přítomném okamžiku brzy nabídnu různé krásné šablony pro kreativní tvoření.

Myslím, že kdybych k tomu chtěla před léty dojít logickou cestou, tedy že přestanu dělat do marketingu a začnu dělat mandaly, tak bych tento krok nikdy neudělala, neboť jsem na něj nebyla připravená.


Ale proto, že jsem nechala pracovat čas i prostor, tak jsem nechala působit vesmír. Dovolila jsem si být sama sebou a přijmout tuto alternativu za svou novou pracovní příležitost. Díky tomu všemu poznání vím, že jsem našla skrze NukNuk Ateliér práci, která mi přináší opravdovou radost i uspokojení!

S láskou ​Šárka

58 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
FB inzeráty 2.png
Facebook-NukNuk.jpg

NukNuk Ateliér

Tento blog je místo, kde si můžete kromě článků autorky projektu NukNuk Ateliér Šárky Grycové přečíst i její příběhy a najdete tady náměty k motivaci, porci inspirace i nakopnutí do toho, abyste konečně začali tvořit váš vysněný domov. Stáhněte si některý z účinných taháků, abyste se naučili, jak proměnit váš sen o krásném domově do reality a bydleli božsky. Více o tvoření bydlení se Šárkou tady >>

Šárka je autorkou projektu Nuknuk Ateliér a inspiruje lidi, jak si mohou snadno a chytře přetvořit vlastní bydlení. Učí je, jak využívat potenciál vlastní kreativity, aby se mohli vydávat za svými sny a renovovat a přetvářet jejich domovy snadno, chytře a ekonomicky. Více o Šárce najdete tady >>

POJĎTE BYDLET BOŽSKY A MĚJTE RADOST Z VAŠEHO DOMOVA

Buďme ve spojení na sociálních sítích!

Staňte se fanouškem stránky na Facebooku NukNukAtelier - klikněte na "TO SE MI LÍBÍ"

Sledujte příspěvky stránky na Instagramu nuk.nukateliér - klikněte na "SLEDOVAT"

Inspirujete se příspěvky, sledujte je, komentujte, buďte se mnou ve spojení. :-)

 Tvorbou na chalupě jsem si nejenže splnila můj sen, ale díky vášni pro udržitelný design tady vytvářím osobitý a originální domov.

Nebojte se a vytvořte si taky prostor domova, ve kterém si budete plnit vaše sny.

Bude mi ctí vás na cestě za nimi provázet.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
DSC01286.jpg

Šárka

Autorka projektu, renovátorka chalupy a máma skvělého syna :-)

Sledujte můj Instagram:

bottom of page