top of page

7+1 rada navrch, jak vytvořit stylový interiér bez designéra a za co nejméně peněz

Dejte svému domu styl, ale neutrácejte za designéra! Dám Vám několik tipů, jak na to. Poradím Vám, jak to udělat a při tom ušetřit nemalou sumu peněz a jak do toho přidat trochu originality.


Mezi moje oblíbené činnosti patří měnit náladu interiéru bytu pomocí barev nebo věcí. Díky nim si dokážu pohrát s atmosférou každého prostoru a vytvořit ten správný styl, ve kterém se cítíme všichni dobře. Jde o velmi jednoduchý způsob, který nestojí tolik peněz, ale nejdříve si musíme něco o něm povědět a taky je třeba proto něco více udělat rukama, než jenom koupit barvy. Teprve po té, co vložíte do realizace proměny bytu, nebo jenom pokoje, veškeré své úsilí, tak se vám opravdu povede a neskončíte jen u časopisů a fotek vysněných proměn interiéru.


Z čeho vycházím? Jak to dělám? Co mně inspiruje? Většinou vycházím z několika druhů stylů, které mi imponují a zaručeně vytvoří tu správnou atmosféru. Používám většinou věci a materiály, které mám doma, "hraji" si s nimi, přemýšlím nad možnostmi, jak je do proměny interiéru zapojit. A když vznikne potřeba konkrétní věc upravit, předělat, přetřít nebo přetvořit, tak hledám inspiraci v UPCYKLACI (POZOR, nezaměňujte se slovem RECYKLACE) anebo v REDESIGNU.


Například dole na fotografii vidíte vysoké bílé židle u krásného dřevěného stolu. Jedná se o běžné dřevěné židle, které se prodávaly v tmavě hnědé barvě, ale v tomto případě je bylo zapotřebí, aby zapadly do celkové koncepce přímořského stylu, přetřít hnědou barvu na bílou.

Pojďme si nejdříve krátce vysvětlit, co je to RECYKLACE, UPCYKLACE a co se myslí pojmem REDESIGN.

  1. RECYKLACE je proces nakládání s odpadem, který vede k jeho dalšímu využití. Jedná se o opětovné cyklické využití odpadů a jejich vlastností jako druhotné suroviny ve výrobním procesu. Při recyklaci jsou zpracovány odpady na nové materiály. Odpady provázejí lidstvo od pradávna. Jsou produktem prakticky veškeré lidské činnosti. Vznikají při průmyslové činnosti, stavební činnosti, zemědělství, dopravě a při běžném životě člověka v konzumní společnosti. Příkladem mohou být střešní krytiny, které se vyrábí z recyklovaného plastu kabelových izolantů.

  2. UPCYKLACE je zhodnocování (za daných okolností) jinak nevyužitelných materiálů. Využívá materiály ještě před tím, než se odpady stanou. V principu lze říci, že cokoli, co přidává věcem jinak určených k likvidaci, nebo odsouzených k dalšímu chátrání, na hodnotě, je UPCYKLACE. Mohou to být všechny staré věci s novým využitím, jako například ze staré krabice domeček pro kočky.

  3. REDESIGN je změna (např. vzhledu), přetření, předělání, přestavění, přepracování, znovunavržení. Častým příkladem bývá starý nábytek, vdechněte mu nový život.

Rozumíte těmto slovům? Tak pojďme se tedy společně podívat na to, jakým způsobem lze proces UPCYKLACE a REDESIGNU začlenit do způsobu vytváření interiéru s neotřelou osobitou atmosférou.

Za ty léta, pokusů a omylů, jsem zjistila, že čím více se atmosféra prostoru přibližovala něčemu, co se mi líbí, tím více jsem se v něm cítila dobře a uvolněně. A víte co formovalo tu pohodu? Byl to můj vlastní styl, o kterém jsem dlouho nic nevěděla, rostl a vyvíjel se s každým mým sebe nalezením a pochopením mých životních hodnot. Rozvinul se do dnešní podoby, která prostupuje celým projektem NukNuk Ateliéru. Zjednodušeně řečeno je to životní styl vycházející ze šetrného způsobu života. Nebylo tomu tak vždycky. Prožila jsem si dobu hromadění věcí a jejich vyhazování a bez hlubšího smyslu a uvážené logiky plýtváním materiály a těžce vydělanými penězi.


Až když jsem si pořídila první podnájem a koupila si knížku o interiérovém designu, pochopila jsem, že existuje několik druhů stylů, podle kterých lze proměnit atmosféru jakéhokoliv prostoru. A co víc, časem jsem zjistila, že když se těmito styly budete řídit, tak snadno a rychle vytvoříte interiér jako ze žurnálu. A pokud do toho přidáte vlastní invenci tím, že použijete věci, které kolem sebe máte a zkusíte je předělat, zrenovovat, proměnit jejich vzhled pomocí barev nebo textilu sami, tak nejenže ušetříte nemalé peníze za designéra, ale nebudete muset utrácet za nové věci. Díky tomu si nakonec vytvoříte kolem sebe neotřelé a originální prostředí ušité na míru vám a vaši rodiny.


Vybrala jsme pro vás 3 interiérové styly, které jsem za léta zkoumání interiérového designu objevila a jsou mi ze 4 důvodů sympatické:

  1. vychází z ověřených jednoduchých prvků, které si při troše zručnosti dokážete vytvořit nebo vyrobit sami, aniž by jste je museli kupovat,

  2. pochází z originálních prostředí, která nás inspirují nebo nás něčím přitahují, působí magickou, originální, idylickou náladou a když je vnesete do vašeho interiéru vytvoříte dojem prostoru jako ze žurnálu,

  3. vychází z přírodních materiálů, které na naše smysly působí pozitivně,

  4. umožňují nám být kreativní, nábytek nebo věci můžete dotvořit v duchu daného stylu.


Pojďme je společně prozkoumat, a abych vás přivedla ke tvořivé činnosti, tak vám rovnou ke každému z nich prozradím, co musíte do prostoru přidat, jaké barevné odstíny aplikovat a jaké materiály použít, abyste to trefili přesně. A nakonec vám přidám ještě jednu radu navrch. Tak jdeme na to!


1. Věčný minimalismus

2. Barevný orient

3. Drsný industrial


1. Věčný minimalismus

Jste zastánci zjednodušeného prostoru oproštěného od všech rušivých elementů nenarušujících prostorovou kompozici?

TIP: JAK VYTVOŘIT DOMA ATMOSFÉRU MINIMALISTICKÉHO STYLU

V tomto případě použití dřeva a skla, tvarové oproštění a jednoduchost forem je pro minimalistický design přímo příznačné. Z barev vede jednoznačně bílá. Doplnit ji můžete neutrálními, přírodními barvami, jako je béžová, hnědá či krémová, a černou nebo šedou. Skvěle vyniknou i metalické odstíny.


Nábytek je podle možností co nejvíce nenápadný. Velmi oblíbený je proto často vestavěný nábytek na míru s uzavřenými úložnými prostory. Povrch nábytku bývá z hladkých materiálů, bez úchytek či dalších zvýrazňujících prvků. Nábytkovým kusům i sedacímu nábytku vládnou čisté geometrické tvary a jednoduchý design.


Co si představíte pod pojmem minimalismus? Asketický způsob života v klášteře na jihu Francie? Proč ne? Minimalismus jako životní styl je ale mnohem víc.


Většina zarytých minimalistů byli zavaleni prací, věcmi, povinnostmi a bez radosti ze života. Zredukovali šatník a další předměty denní potřeby a pocit svobody, který tím získali, byl natolik silný, že začali zjednodušovat ve svém životě všechno, a to rovnou od základu. Minimalismus jako životní styl totiž nespočívá ve vlastnictví minimálního množství věcí. Hlavní je získat co nejvíce prostoru a času pro to, co je v životě opravdu důležité. Pro rodinu, přátele, zážitky a záliby. Záleží na tom, jaké jsou vaše priority.


Co se mně týká, tak minimalismus jako životní styl bych doporučila zařadit do života každého z nás. totiž mnoho předností a ve finále díky němu můžete taky dost ušetřit. Pojďme se podívat na to, jak aplikovat minimalismus do bydlení jinak.

Zbavte se zbytečných věcí. Můžete na tom dost ušetřit!

  • Zabírají místo. Aby jste je uložili musíte si pořizovat větší a větší úložné prostory, které při nehromadění ve finále vůbec nepotřebujete.

  • Vyžadují údržbu. Musíte jim věnovat více pozornosti, např. při žehlení, kde navíc spotřebujete o to víc elektrické energie. Když jich máte hodně, komplikují vám úklid bytu nebo domu, co vás v konečném důsledky stojí čas a zase peníze.

  • Stojí to peníze. Čím více věcí potřebujete, tím víc peněz musíte vydělávat. Trávíte hodně času v práci a na to, co vás skutečně baví vám zbývá minimum času.


Nepotřebné věci můžete klidně prodat nebo jim vdechnout nový život tím, že je přetvoříte, upcyklujete. Věci, které vás netěší, můžete věnovat někomu jinému. Navštivte weby Hearth.net, nevyhazujto.cz či vsezaodvoz.cz. Knihy věnujte do knihobudky: www.knihobudka.cz.

Japonci dovedli minimalismus k dokonalosti

Kromě duchovního pozadí ovlivněného zen-buddhismem jsou důvody k minimalismu i ryze praktické. Protože Japonsko často postihují zemětřesení, tak se lidé naučili vlastnit co nejméně věcí. Díky minimalistickým opatřením jim při zemětřeseních nehrozí množství zranění, které způsobují padající předměty.


2. Barevný orient

Milujete barvy, vzory, květiny, přírodu v jednom stylu, potom jste zastánci exotického orientálního designu, který je neuvěřitelně smyslný.

TIP: JAK VYTVOŘIT DOMA ATMOSFÉRU BAREVNÉHO ORIENTU

Sošky nebo obrazy meditujícího Budhy, marocké lampy nebo nádherné taburety, mandaly ve tvaru koberce u vás doma navodí tu správnou exotickou atmosféru. 


Orientální styl bydlení vystihují světlé a vzdušné dekorativní úpravy místnosti . Jestliže víte, že „méně znamená více“, pak orientální styl je pro vás ten pravý. Volte spíše věci nezdobné než se vzorem. Pokud však do interiéru přesto chcete zařadit nějaké vzory, držte se témat, jako jsou pagody, orientální chrámy, lotosové květy, ptáci, vážky apod.  Jemné zdobení textilií se zlatými nitěmi doporučuji použít jen v jemných akcentech, pak to bude to pravé. Všimněte si, že na obrázcích, které jsem pro tento styl vybrala to se vzory ani barvami nijak nepřehání. Vše působí velice decentně. Kaligrafie namalovaná podle šablony na stěně například jako ozdobný pás, nenechá nikoho na pochybách, že navštívil interiér vkusně zařízený v orientálním stylu.


Při malbě orientálních vzorů použijte speciální šablony, které tolik nestojí a pomohou vám vytvořit kýžený efekt. Zajímavý výběr najdete v online e-shopech na webu.


Co se týče palety barev vhodné pro orientální styl, jedná se o dosti širokou škálu. V tradičních dekorativních úpravách převažují stěny vymalované tak, aby se leskly jako hedvábí. Tento efekt má vliv na odrážení světla v místnosti, a tak může zabránit tomu, aby v místnosti nepřevládly výrazné barvy. Při výmalbě zapomeňte na bílé zdi. Typické jsou syté jasné barvy. Skvělou volbou může být červená, oranžová, vínová či jiné teplé barvy, které zahřejí. Na zemi by neměl chybět ručně tkaný koberec, který díky kvalitnímu zpracování a materiálu vydrží opravdu dlouho. Výjimkou není ani koberec připevněný na stěnu. V chodbě či koupelně zase můžete vsadit na dlažbu s orientálním vzorem.


Doladit interiér vám pomohou přehozy, závěsy, měkké polštáře s třásněmi a jiné ručně vyšívané textilie z přírodního materiálu. Ideální volbou jsou vlna, samet, hedvábí, kašmír či satén výrazně vzorovaný nebo vyšívaný zlatými a stříbrnými nitěmi. Na zeď umístěte zrcadlo s mohutným rámem, na stůl prostřete kovové nádobí a vystavte sochy bohů a bůžků. Místnost opticky oddělte paravánem s motivem květin nebo závěsem z dřevěných korálků.





3. Drsný industriál

Raději se vám zamlouvají surové materiály, potom jste zastánci industriálního stylu. I při zařizování v industriálním stylu lze využít upcyklaci a redesign.

TIP: JAK VYTVOŘIT DOMA ATMOSFÉRU INDUSTRIÁLNÍHO STYLU

Ve vašem interiéru by nejvíce slušelo koženým sedačkám nebo velkorysým křeslům. Lustry a lampy by měly být z kovu a prostých liniích, připomínající pouliční svítidla či osvětlení továren, aby u vás doma navodily tu správnou industriální atmosféru. 


Industriální styl vznikl v původních továrních halách, pro které jsou typická velká tabulková okna, vysoké stropy a rozlehlé prostory. Aby rekonstrukce takových místností nebyla výrazně finančně nákladná, vše se ponechalo, jak bylo, a to včetně povrchového vedení potrubí, případně neomítnutých stěn. Všechny tyto atributy jsou základem pro vzhled industriálního interiéru. Máte-li je, pak si je ponechte, případně jimi můžete svůj domov ozvláštnit. Pro proměnu vašeho domova však postačí i mnohem menší změny.


Kdo najde na půdě nebo si koupí někde na internetu nebo v bazaru starou lampu nebo nějaký jiný průmyslový „artefakt“, může si s pomocí speciální barvy, takzvané kovářské, dokonce vyrobit zajímavý kousek do interiéru sám. Barva obsahuje malé částečky železité slídy, která napodobuje hrubý a hluboce matný povrch železa. Alkyd-uretanové složení zajišťuje vysokou mechanickou odolnost s dlouhou životností, takže takto natřenou židli nebo podnoží stoličky hned tak někdo „neokope“. Barva se neředí, jen je nutné nejprve povrch přebrousit drátěným kartáčem a očistit jej od zbytku prachu a barvy. Výhodou kovářské barvy je také to, že velmi rychle zasychá. Druhou vrstvu tak lze aplikovat už po dvou hodinách.


V industriálně laděných interiérech snadno poznáte, zda majitele zajímají motorky, kola nebo jiné technické vynálezy. Architekti přiznávají, že tyto interiéry navrhují zejména pro muže. Barely, nářadí, kladky, trubky, to vše do industriálního interiéru patří. Najdete-li podobný doplněk, pak neváhejte ani minutu a pořiďte si ho. Existují i firmy, které se specializují na výrobu nábytku z částí aut, letadel, lokomotiv atd.


...A SLÍBENÁ 1 RADA NAVRCH


Mix stylů

Nevíte, pro jaký styl se rozhodnout, zda si vybrat

minimalismus, industrial nebo orient?

TIP: JAK VYTVOŘIT DOMA ATMOSFÉRU MIX STYLU

Zkuste si vybrat od každého trochu! Díky tomu získá Váš interiér svůj osobitý a nezaměnitelný charakter.

...ANEBO

Pokud nedokážete definovat jaký je váš styl, tak se určitě netrapte a při zařizování bytu nebo domu se řiďte jednoduše intuicí a použijte věci, co máte opravdu rádi.


Vymyslete si svůj vlastní styl


Dole na fotografiích se můžete inspirovat domem, kde majitelka navodila atmosféru přímořského stylu pomocí modro - bílého ladění a pomocí tematických předmětů jako jsou pádla, lampy a zrcadla, které najdete na lodích. Nemusíte spoléhat pouze na typické předměty, které u moře najdete. Když zapojíte vlastní fantazii, tak určitě najdete předměty, které mají barvy připomínající vodu nebo písek. Ty použijte. Já jsem pro Vás do mozaiky fotografií vybrala ručně malované mandalové polštáře v modré barvě. Jejich vzory rovněž vytvoří správnou přímořskou náladu. Modrá nebo tyrkysová připomínají hladinu moře a použité tvary mandal zase vlny nebo medůzy. Přesvědčte se sami...


7+1 rada navrch, jak zaručeně vytvořit neotřelý interiér vlastního domova, bez designéra a při tom ušetřit co nejvíce peněz


Vybrali jste si některý z výše uvedených stylů? Pokud ano, tak si shrneme rady do několika bodů závěrem:

  1. Najdu si vlastní styl.

  2. Ujasním si jestli chci proměnit celý byt nebo jen některý z vybraných prostor.

  3. Zjistím, jaké věci, doplňky nebo nábytek mám z preferovaného stylu doma a použiji je k proměně interiéru.

  4. Pokud najdu něco, co se tam úplně nehodí, zkusím to předělat v duchu upcyklace nebo redesignu.

  5. Pokud si budu muset přece jen něco pořídit zkusím to nejdřív přes rodinu nebo bazar.

  6. Vše ostatní, co se mi nehodí nebo už nepoužívám, se pokusím prodat, vyměnit, darovat.

  7. Vymaluji, vytapetuji a natřu si vše svépomocí. Pokud nevím, jak na to, zjistím si to.

+ 1 rada navrch....zkuste si vybrat od každého trochu a vytvořte nezaměnitelnou atmosféru anebo se řiďte intuicí a vymyslete si svůj vlastní osobitý styl.


Pohání vás po přečtení všech rad nadšení a máte chuť začít hned teď tvořit svůj skvělý interiér?


Když víte, že máte chuť tvořit, pusťte se rovnou do práce. Jedině tak vytvoříte něco, na co budete právem hrdí.


✅Neodkládejte vaše plány na AŽ NĚKDY, zrealizujte je hned! Povinnosti tady byly, jsou a budou, ale ta chuť a to nadšení přichází jenom občas. Pokud jste na vlně 🌊tvoření, a že je důležité na ní co nejdéle zůstat🏄‍♀, nenechte odvést pozornost jinam a ponořte se rovnou do realizace.


Mám pro vás funkční návod, krok za krokem, který jsem vložila do e-booku:


Do eBooku jsem vložila přesně tu dávku informací, kterou potřebujete k tomu, abyste konečně vyzkoušeli ověřenou metodu zkrášlení interiéru, kterou jsem pro vás vymyslela při metamorfóze mého bytu a díky níž jsem svůj byt později dobře a draze prodala.


Objevte základy designérských technik v e-booku ZDARMA 9 kroků, jak dát bydlení styl a neutrácet za designéra a oblékněte svůj domov do stylu, který si zamilujete.


Tak jděte na to! A dejte si za cíl ušetřit a proměnit bydlení svépomocí. Není to tak těžké, nebojte se, zvládnete to. Ráda vás provedu, krok za krokem.


Držím palce, ať se Vám dílo podaří!



Šárka :-)



701 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
FB inzeráty 2.png
Facebook-NukNuk.jpg

NukNuk Ateliér

Tento blog je místo, kde si můžete kromě článků autorky projektu NukNuk Ateliér Šárky Grycové přečíst i její příběhy a najdete tady náměty k motivaci, porci inspirace i nakopnutí do toho, abyste konečně začali tvořit váš vysněný domov. Stáhněte si některý z účinných taháků, abyste se naučili, jak proměnit váš sen o krásném domově do reality a bydleli božsky. Více o tvoření bydlení se Šárkou tady >>

Šárka je autorkou projektu Nuknuk Ateliér a inspiruje lidi, jak si mohou snadno a chytře přetvořit vlastní bydlení. Učí je, jak využívat potenciál vlastní kreativity, aby se mohli vydávat za svými sny a renovovat a přetvářet jejich domovy snadno, chytře a ekonomicky. Více o Šárce najdete tady >>

POJĎTE BYDLET BOŽSKY A MĚJTE RADOST Z VAŠEHO DOMOVA

Buďme ve spojení na sociálních sítích!

Staňte se fanouškem stránky na Facebooku NukNukAtelier - klikněte na "TO SE MI LÍBÍ"

Sledujte příspěvky stránky na Instagramu nuk.nukateliér - klikněte na "SLEDOVAT"

Inspirujete se příspěvky, sledujte je, komentujte, buďte se mnou ve spojení. :-)

 Tvorbou na chalupě jsem si nejenže splnila můj sen, ale díky vášni pro udržitelný design tady vytvářím osobitý a originální domov.

Nebojte se a vytvořte si taky prostor domova, ve kterém si budete plnit vaše sny.

Bude mi ctí vás na cestě za nimi provázet.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
DSC01286.jpg

Šárka

Autorka projektu, renovátorka chalupy a máma skvělého syna :-)

Sledujte můj Instagram:

bottom of page