top of page

Jak odejít z města na venkov, do klidu a do přírody.


Odejít z bytu, z lukrativní lokality v Praze, by nás ještě před pár lety s manželem nikdy nenapadlo. Žilo se nám tam dobře. Vše, co jsme potřebovali k městskému modernímu životu jsme měli pod nosem: restaurace, obchody a obchodní domy, školu i školku, několik dětských hřišť, dokonce i práci, vše pouze pár minut od domova.


Přesto, že jsme měli v Praze klidný a zajištěný život, krásný byt, tak myšlenka vlastního pozemku s usedlostí nebo statkem nás lákala víc a víc. A nakonec i přes všechna výše zmíněná pozitiva také zvítězila.

Hned na začátku je nutné si ujasnit, že zde nehovořím o pouhém rozhodnutí se přestěhovat z bytu do domu někde na periferii města. Nám šlo o celkovou změnu životního stylu.


Opustili jsme zaměstnání, prodali byt a přestěhovali se několik set kilometrů od domova na statek, kde hodláme žít život, který bude o větší soběstačnosti a svobodě než umožňuje život ve městě.

Na našich loukách kvetou Petrklíče a v lese rostou houby. Není to úžasné?

Dole je Křemenáč z našeho bukového lesa. Je téměř tak veliký jako dvou litrová plastová láhev.

Pokud zvažujete odchod z města na venkov, a chcete změnit životní styl, ale nejste si tímto rozhodnutím jistí, tak nespěchejte. My jsem byli nejistí dlouho. Nejdříve jsme si museli nasbírat dostatek informací. Například kde, co a za kolik můžeme pořídit. Nebo za kolik je možné starý dům zrekonstruovat. Dokonce zjistit otázku budoucích pracovních příležitostí.


Důvodů k tomu, abychom odešli z města bylo několik. Jednak láska k přírodě, touha tvořit a pracovat v přírodě, být na čistém vzduchu, ale taky jsme měli dost velkoměsta. Taky šlo o finanční tlak a s tím související stres se splácením hypoteční půjčky, který jsme v Praze za léta splácení silně vnímali.


A nakonec šlo o to nejdůležitější, o pochopení priorit, co vlastně od života chceme a kde a jak hodláme zbytek života žít. Vycházeli jsme z toho, že dokážeme pracovat rukama: stavět, bourat, rekonstruovat, sázet, zakládat záhony. Ano, to nás baví. Uvědomili jsme si, že nejsme fixovaní na městském životě.


Naopak, že potřebujeme mít možnost vytvořit více podnikavých aktivit (vlastní podnikání, výroba domácích produktů,...), a že potřebujeme mít na tyto činnosti čas a prostor. A věděli jsme, že z velkého pozemku s lesem, sadem a poli dokážeme něco "vytěžit" (pěstovat zdravou a voňavou zeleninu a sklízet sladké ovoce).


Tohle byly všechny důvody, které nás motivovaly k tomu, abychom udělali krok stranou a vydali se směrem, který ukazuje naše srdce.


Na to všechno potřebujete čas, taky jistou dávku odvahy a pevnost rozhodnutí. A taky osudem nastaven bezkonfliktní průchod dějem.


Věděli jsme, že budeme potřebovat více peněz, nejen na to, abychom si pořídili pozemek s domem, ale taky na rekonstrukci starého statku a na nástroje a nářadí, které budeme k hospodaření potřebovat.


Ale, kde vzít tolik peněz?


Proto jsme se museli umět rozhodnout a předělat a později dobře prodat byt.


Začněte tím, že budete přemýšlet o tom, jaké finanční možnosti máte. My jsme neměli příliš na výběr. Peníze na koupi domu, jeho rekonstrukci a na další potřebné věci jsme mohli získat pouze z prodeje našeho bytu.


Zvažovali jsme to s manželem dlouho, víc než 3 roky, a během toho jsme občas pokukovali po cenách nabízených pozemků s nemovitostmi a neustále jsme analyzovali, zdali je naše rozhodnutí rozumné nebo je to prostě hloupost.


Níže je fotografie souboru domů, kde jsme vlastnili byt.  Je to na Vinohradech, kousek od metra Želivského, tam taky stojí Hotel Don Giovanni nebo nová budova Rádia Svobodná Evropa.


1. krokem k vysněnému domu je rozhodnutí o prodeji bytu


Pro nás bylo nejtěžší učinit rozhodnutí o prodeji našeho bytu. Pojďme si o tom říct víc. Jakmile se k takovému kroku rozhodnete, okamžitě vám proběhne hlavou: "A za kolik můžeme byt vlastně prodat?"


Možná jste v situaci, že vlastníte nový byt v lukrativní čtvrti a tak můžete bez obav očekávat nejvyšší možnou nabízenou prodejní cenu. Navíc dnešní výhodou je, že ceny bytů stále rostou, a hlavně v Praze, dokonce víc, než jinde.


Jenže, co když váš byt už volá delší dobu po renovaci a potřebuje vkusně proměnit? A vy možná zvažujete jestli má smysl do takové náročné akce jít, když chcete byt prodat a už nemáte zájem se žádnou takovou proměnou zatěžovat.


V takovém případě navštivte nejbližší realitní kancelář a zjistěte za jakou nejvyšší cenu je možné váš byt na trhu prodat a je docela možné, že budete s prodejní cenou spokojení. Potom se pusťte rovnou do realizace prodeje, aniž byste s bytem cokoliv dál dělali.


Ale co se zamyslet nad tím, že proměnu bytu zrealizujete I PŘESTO, ŽE vypadá celkem dobře. Totiž za léta, co ho obýváte jen vy víte nejlépe, co mu k úplné dokonalosti chybí nejvíce. Uvědomte si, že tímto krokem nejen, že navýšíte hodnotu bytu, ale zároveň získáte mnohem více peněz z jeho prodeje? I já jsem takto přemýšlela, proto vám tohle rozhodnutí jednoznačně doporučuji!

Jakým způsobem lze navýšit prodejní cenu bytu


Navrhla jsem takové změny v interiéru našeho 2+1 bytu, které navýší jeho hodnotu a při prodeji maximalizují jeho prodejní cenu. V tomto případě šlo o dvě klíčová rozhodnutí:


1) Najít další prostor


Náš byt byl docela hezký, ale začal nám v něm vážně chybět prostor. Narodil se nám syn a já začala přemýšlet, jak to naše malé bydlení nafouknout a vytvořit v něm dětský pokojíček.


Věděla jsem, že když získáme v bytě další prostor navíc, navýším jeho prodejní hodnotu. Podařilo se nám společně s manželem zrealizovat proměnu a změnit dispozici bytu z 2+1 na 3kk. V článku Jak nacpat do 2+1 dětský pokojíček se dozvíte, jak jsme to udělali, aniž bychom obětovali vlastní ložnici, článek najdete tady.


2) Dát interiéru styl


Jak se vám líbí myšlenka bydlení v bytě, který má styl? Jak vám zní představa, že jste navýšili jeho hodnotu, než měl dosud?


Prozkoumejte styly, které se vám líbí. Existuje mnoho stylů do kterých můžete obléknout váš byt: zasněná Provence, věčný Minimalismus, klidná Klasika, Glamour nebo Vintage a mnoho dalších. Několik tipů na zařízení stylového interiéru si můžete přečíst v článku 7+1 rada navrch, jak vytvořit stylový interiér bez designéra a za co nejméně peněz, na článek přejděte zde.

Vřele vám doporučuji zapojit do vašeho interiéru stylový nábytek, textil a doplňky jako jistou strategii nejen krásného bydlení, ale taky vysoce ziskového prodeje, pokud se teď nebo někdy v budoucnu, stejně jako já, budete rozhodovat nad tím, že chcete váš byt dobře prodat.

Díky stylu získá váš domov na mnohem vyšší hodnotě nejen v očích rodiny, ale i ostatních pozorovatelů. Věřte mi, i vy můžete váš designový byt milovat anebo ho díky dodanému stylu dobře prodat.


Dole ve fotogalerii vidíte náš byt po jeho kompletní rekonstrukci:


Mimo ty, které jsme si jmenovali výše existují další zaručené způsoby, jak navýšit hodnotu nemovitosti. Já jsem šikovnými změnami navýšila hodnotu bytu o 1,5mil. Kč, než bylo na trhu v tuto dobu běžné.


Cože? To jde?


Na to se ptá hodně lidí a odpověď je SAMOZŘEJMĚ, ŽE ANO!


Možné je víc, než bychom tušili, jen je potřeba vědět, jak na to.


Promyšlenou proměnou interiéru bytu jsem zvětšila náš malý byt z 2+1 na 3kk, navýšila jeho hodnotu a později jsem ho, díky tomu, dobře prodala a ze zisku koupila 100let starý statek a splnila si tak svůj sen o krásném bydlení 2krát.

Jestli vás téma interiérového designu zajímá a chcete vědět, jakými dalšími způsoby jsem toho dosáhla a chcete objevit zaručené návody a postupy, jak na to krok za krokem, sdílím je v online průvodci Jak vybrousit ze svého bytu diamant.


Díky chytré proměně bytu dnes bydlím s rodinou v přírodě na 100 let starém rodovém statku a užívám si každý den procházením se do vlastního lesa. Žiji na místě, o kterém jsem dlouho snila.


Zároveň dnes vím, že díky tomu, že jsem se nebála zrealizovat moji vizi o krásném interiéru bytu, tak jsem udělala 1.KROK NA CESTĚ k mému vysněnému domu a mohu dnes inspirovat i vás ostatní k tomu, abyste ho učinili taky.



Jděte za svými sny!


Proměňte váš obyčejný byt v DIAMANT a vydělejte peníze na koupi vysněného domu!


Klíčem k získání vysněného domu s loukami, lesem a zahradou, vám může být váš vlastní stylový byt, stejně jako byl před léty i mně.

Nemějte strach, že přijdete o peníze, které do proměny investujete. Naopak mnohem víc jich z prodeje získáte.


Díky této odvaze se ocitnete na místě s domem, o kterém už dlouhou dobu jen sníte.


Je však nutné proto něco více udělat, než jenom koupit barvy a nějakou dekoraci. Teprve po té, co vložíte do realizace proměny bytu veškeré své úsilí, tak se vám opravdu záměr povede.


Stojí za to jít do takové AKCE, protože aktivní život, práce a společný pohyb na vzduchu v přírodě má mnohem větší cenu, než žít nudný život v bytě ve velkoměstě.


Příroda, kterou můžete mít okolo vašeho nového domu je to, co všichni tolik pro náš spokojený život potřebujeme.

Zvu vás na cestu za tvůrčím přístupem k bydlení i životu. Na cestu, kde vědomým způsobem, chytře a ekonomicky, zrealizujete vše potřebné v oblasti bydlení a stanete se tvůrcem proměny vlastního domova.


Bude mi potěšením vás na této cestě provázet.

Mějte se krásně.

Šárka


E-book Jak vybrousit ze svého bytu diamant si můžete zakoupit zde.




677 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
FB inzeráty 2.png
Facebook-NukNuk.jpg

NukNuk Ateliér

Tento blog je místo, kde si můžete kromě článků autorky projektu NukNuk Ateliér Šárky Grycové přečíst i její příběhy a najdete tady náměty k motivaci, porci inspirace i nakopnutí do toho, abyste konečně začali tvořit váš vysněný domov. Stáhněte si některý z účinných taháků, abyste se naučili, jak proměnit váš sen o krásném domově do reality a bydleli božsky. Více o tvoření bydlení se Šárkou tady >>

Šárka je autorkou projektu Nuknuk Ateliér a inspiruje lidi, jak si mohou snadno a chytře přetvořit vlastní bydlení. Učí je, jak využívat potenciál vlastní kreativity, aby se mohli vydávat za svými sny a renovovat a přetvářet jejich domovy snadno, chytře a ekonomicky. Více o Šárce najdete tady >>

POJĎTE BYDLET BOŽSKY A MĚJTE RADOST Z VAŠEHO DOMOVA

Buďme ve spojení na sociálních sítích!

Staňte se fanouškem stránky na Facebooku NukNukAtelier - klikněte na "TO SE MI LÍBÍ"

Sledujte příspěvky stránky na Instagramu nuk.nukateliér - klikněte na "SLEDOVAT"

Inspirujete se příspěvky, sledujte je, komentujte, buďte se mnou ve spojení. :-)

 Tvorbou na chalupě jsem si nejenže splnila můj sen, ale díky vášni pro udržitelný design tady vytvářím osobitý a originální domov.

Nebojte se a vytvořte si taky prostor domova, ve kterém si budete plnit vaše sny.

Bude mi ctí vás na cestě za nimi provázet.

  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
DSC01286.jpg

Šárka

Autorka projektu, renovátorka chalupy a máma skvělého syna :-)

Sledujte můj Instagram:

bottom of page